Ako správne umiestniť posteľ?

How to place a bed correctly?

Či už prerábate svoju súčasnú spálňu, premýšľate nad kúpou novej postele, alebo sa sťahujete do nového domu, rozhodnutie kam umiestniť posteľ môže byť jednoduché, no nie vždy správne. 

Existuje viacero faktorov, ktoré môžu okrem kvality posteli ovplyvňovať aj kvalitu vášho spánku. A prečo považujeme za potrebné túto tému vôbec riešiť? Spálňa je svätyňou oddychu a posteľ je pravdepodobne najdôležitejšou súčasťou vášho domova. V tomto článku sa dozviete, ako správne umiestniť posteľ.

 

Umiestnenie postele podľa dizajnových noriem

Interiéroví dizajnéri odporúčajú umiestnenie posteľ podľa veľkosti a proporcií spálne. Ak je pôdorys štvorcový, potom je najlepšie umiestniť posteľ na stredovú os. Ale čo ak je spálňa obdĺžnik? Potom je najlepšie rozdeliť miestnosť na zóny, pričom v jednej zóne je umiestnená posteľ a v druhej napríklad stolička a stôl.

V interiérovom dizajne je tiež zaužívané, že koniec postele je svojím umiestnením k dverám vždy bližšie ako čelo postele. Teda pri vstupe do miestnosti ste bližšie ku koncu postele ako k čelu. Tiež je dôležité, aby ste mali okolo postele dostatočný priestor/chodbičku min. 75 cm.

Normy interiérového dizajnu sa prepájajú aj zo psychológiou. Z tohto hľadiska je pre človeka potrebné spať na bezpečnom mieste. Pocit bezpečia môže ovplyvniť aj samotný dizajn postele, napr. oblé čelo postele SOFT vytvára pocit ochrany bezpečia, preto môže byť spánok v takejto posteli komfortnejší ako v posteli bez oblého čela. 

Ak berieme do úvahy spálňu, musíme klásť dôraz na okná a dvere. To znamená, že je dôležité držať posteľ, ďalej od dverí a zároveň zabezpečiť, aby boli dvere viditeľné z polohy na spanie. Ak je však v miestnosti okno, mali by ste z postele vidieť dvere aj okno narazAk ste vo vašej spálni obdarení panoramatickým výhľadom, jednoznačne smerujte výhľad z postele k nemu, pretože je známe, že dokáže zlepšiť náladu - tvrdí známa interiérová dizajnérka Philippa Thorp.

 

Autor vizualizácie: aplusp.architects, na vizualizácii je vidieť posteľ Javorina AIRA

 

Niekedy je umiestnenie jednoducho vecou pragmatizmu.  

Tip 1 - Umiestnenie postele do stredu steny, kolmo na dvere, často funguje dobre pre malé spálne. Kolmé čiary sa pretínajú v 90-stupňovom uhle, čo znamená umiestnenie čela postele k jednej z dvoch bočných stien v miestnosti. Potom, keď sa dvere otvoria, otvoria sa smerom k boku postele. Toto umiestnenie zabezpečí, že budete mať miesto na nočné stolíky na oboch stranách postele a dostatok priestoru na prechádzanie po spálni. Ideálnou voľbou pre takýto typ lôžka je manželská posteľ TERRA, ktorú dostanete už s dizajnovými nočnými stolíkmi alebo manželská posteľ TATRAN, ktorej čelo dokonale pasuje k nočným stolíkom. Tieto postele štandardne ponúkame s nočnými stolíkmi, ale aj bez nich.   

Tip 2 - Umiestnenie postele mimo stredu s čelom k stene oproti dverám je obľúbenou možnosťou pre veľké aj malé izby. Toto umiestnenie umožňuje väčšiemu kusu nábytku ako je skriňa alebo knižnica vyplniť väčší priestor na exponovanejšej strane steny, čo je často praktickejšie.  Vhodným kúskom pre priestranné izby sú knižnice Javorina ULTRA 120. Spálni opticky na veľkosti neuberajú, práve naopak pridávajú jej pocit vzdušnosti.

Tip 3 – Podľa LIVING COZY, poloha smerujúca k dverám umožňuje symetrické usporiadanie so zodpovedajúcimi nočnými stolíkmi na oboch stranách postele, čo môže uľahčiť umiestnenie domácej dekorácie (napríklad umeleckého diela nad posteľou). A keďže vaša posteľ je ústredným bodom miestnosti, má zmysel umiestniť ju do stredu.

Tip 4Jednolôžkové postele. V tomto type schémy napríklad detskej izby musíte využiť každý centimeter priestoru umiestnením oddelených postelí k protiľahlým stenám. To tiež vytvára efekt rozšírenia, ktorý maximálne využíva proporcie miestnosti. Umiestnite medzi ne nočný stolík alebo úložnú jednotku do spálne, aby ste priestor ešte viac vymedzili. Vhodná je jednolôžková posteľ AIRA , ktorá šetrí priestor a zapadne aj do tej najmenšej izby.

 

Autor vizualizácie: aplusp.architects, na vizualizácii je vidieť posteľ Javorina AIRA a jej detail na nočný stolík

 

Teória Feng shui pri umiestňovaní nábytku

Feng shui sú pravidlá geomantie, ktoré zohľadňujú priestorové vzťahy a tok životnej energie v nich. Je to náuka o harmónii života a bývania, a jej využívaní v prospech človeka. Ide o staré čínske pravidlá, ktoré sa v dnešnom modernom svete využívajú najmä pri riešení interiérov a záhrad. Avšak táto teória umiestňovania nábytku nie je nijako vedecky podložená, vychádza skôr zo všeobecne známych poznatkov, no vzhľadom na množstvo dostupných informácii, stojí za zmienku.

Jedným z najznámejších odporúčaní je nemať oproti posteli umiestnené zrkadlo. V noci sa v zrkadle môžu odrážať rôzne tiene a tvary, a to môže niekedy poriadne vystrašiť. Ďalej podľa Feng shui by mala byť posteľ otočená tak, aby ste smerovali hlavou na sever. Tiež sa odporúča prisunutie postele k hlavnej stene spálne. Nie vždy to však spánku môže vyhovovať, hlavne ak je cez stenu vedené vodovodné potrubie. Tiež hovorí o tom, že ak spíte s hlavou otočenou na juh, môžete trpieť nočným prebúdzaním. Hlava smerujúca na západ vám môže zabezpečiť tvrdý spánok, táto svetová strana vraj podporuje lenivosť. 


Zlaté pravidlá pre umiestnenie postele:

  1. Mali by ste mať dobrý výhľad na dvere spálne z postele.
  2. Záhlavie postele umiestnite oproti hlavnej stene.
  3. Nájdite to správne miesto podľa svetových strán.
  4. Využite energiu prirodzeného svetla a umiestnite posteľ smerom k oknu. 


Čomu sa vyhýbať, aby náš spánok bol 100 %

  1. Prázdnemu priestoru za čelom postele
  2. Oknu za čelom postele
  3. Policiam nad posteľou, pretože môžu navodiť pocit stiesnenosti 
  4. Prítomnosti zrkadiel oproti posteli
  5. Spánku nohami smerom priamo k dverám

 

Mohlo by sa vám páčiť