PETR ROKŮSEK JE NOVÝM MAJITEĽOM SLOVENSKÉHO VÝROBCU NÁBYTKU JAVORINA

PETR ROKŮSEK IS THE NEW OWNER OF THE SLOVAK FURNITURE MANUFACTURER JAVORINA

Petr Rokůsek je novým majiteľom slovenského výrobcu nábytku Javorina

Vizionár a zakladateľ technologickej firmy Nano Energies chce udržateľne preniesť značku nábytku na nové trhy v Európe

Praha, 28. júna 2022 - Novým 100% vlastníkom tradičného slovenského výrobcu dizajnového nábytku Javorina sa koncom júna stal český podnikateľ Petr Rokůsek. Vizionár a zakladateľ Nano Energies a ďalších biznis projektov v oblasti udržateľnosti sa dohodol s predchádzajúcim vlastníkom, českou investičnou skupinou Premium Design Group (PDG) a Javorina sa presunie do portfólia jeho dopadového investičného fondu BlueLight. li AG.

"Investoval som do podtatranského výrobcu masívneho dreva Javorina, pretože verím, že kvalitný nábytok, ktorý vydrží generácie, je najväčším ocenením života stromu. Leo Čellár, Slavomír Alžbetkin a celý tím Javoriny postavili za ohromné Zažil som to na vlastnej koži - už dlhé roky spávam v javorinskej posteli, raňajkujem na javorinskom stole a bývam v obývačke s javorinskou knižnicou a komodou,“ opísal Petr Rokůsek. "V tejto značke je obrovské množstvo fortelu - od samotného spracovania dreva až po to najpresnejšie CNC umenie. Do tohto systému plánujem integrovať inovácie postavené na robotike a tiež chcem vybudovať systém decentralizovaných výrobných jednotiek po celej Európe, takže že sa vždy dá vyrobiť z kvalitných lokálnych surovín a čo najbližšie k bydlisku zákazníka.“

Javorina v súčasnosti zamestnáva 84 ľudí a je tradičným slovenským výrobcom masívneho dubového nábytku so sedemdesiatpäťročnou tradíciou výroby v Spišskej Belej v podslovenskom regióne. Spoločnosť získava svoj materiál z miestnych zdrojov a spracováva ho v takmer uzavretom výrobnom cykle. Hlavnými komponentmi sortimentu, ktorý je ponúkaný nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike, Nemecku, Rakúsku a Francúzsku, sú postele a stoly, ako aj komody, knižnice, sedací nábytok a solitéry od 3D tvarovanie masívneho dubového dreva.

V oblasti dizajnu Javorina spolupracuje s autormi ako Lucie Koldová, Vrtiška & Žák či Tomáš Král. Autorom drvivej väčšiny produktov je interný dizajnér a dlhoročný predseda predstavenstva spoločnosti Le Čellár: "Etapu Petra Rokůska vnímam ako šancu na rozšírenie JavorinyV vpred o nové technológie a modernizáciu. Kým Javorina je čiastočne na základe remeselnej zručnosti a zručností pracovníkov je získanie novej kvalifikovanej pracovnej sily stále výzvou a nové technológie nám môžu poskytnúť vysokú presnosť, flexibilitu a schopnosť vyrábať produkty, ktoré sa nedajú vyrobiť tradičnými metódami.“

„Vstup nového majiteľa do Javoriny vnímam ako príležitosť prispôsobiť ju novým trendom a pridať k našej tradícii ctižiadostivej výrobe niečo progresívne,“ dodáva súčasný riaditeľ Javoriny Slavomír Alžbetkin.

Tradičný slovenský výrobca dubového nábytku, ktorý v roku 2021 zaznamenal obrat 3,3 milióna eur, v posledných rokoch spadol pod českú investičnú skupinu Premium Design Group (PDG), ktorá sa zameriava na luxusné produkty interiérového dizajnu. "Zmenou stratégie Premium Design Group predáva Javorinu. Kľúčové pre nás bolo nájsť skúseného investora s apetítom stavebníka a cieľom spoločnosť ďalej rozvíjať. Plánovaná zmena a zámer nového vlastníka jednoznačne otvára prinášame pre Javorinu nové príležitosti v oblasti strategického rastu a napredovania na všetkých úrovniach podnikania,“ vysvetľuje konateľka PDG Kateřina Výmolová.

Petr Rokůsek


Petr Rokůsek je vizionárom v oblasti udržateľnej ekonomiky a modernej energetiky. Svojím dlhoročným podnikaním ukazuje, ako sa dá šikovne spojiť príroda a technológia. V roku 2008 založil Nano Energies, akciovú spoločnosť, ktorá prostredníctvom svojich divízií obchoduje s elektrinou udržateľným spôsobom a prináša firmám aj bežným užívateľom možnosť hospodáriť s elektrinou efektívne a zodpovedne. S tímom odborníkov sa v súčasnosti zameriava na výskum a testovanie možností zdieľania a agregácie energie.

Petr začal svoju podnikateľskú cestu už počas štúdia environmentalistiky na ČVUT, keď s holandským obchodným partnerom založili úspešnú spoločnosť Jansen Display, ktorú v roku 2018 predal americkej spoločnosti Sign-Zone. Aj ostatné spoločnosti, ktoré spoluzakladal, využívajú udržateľné prírodné zdrojov a materiálov. V súčasnosti žije v Lichtenštajnsku a svoj pracovný týždeň trávi striedavo vo Švajčiarsku a v Českej republike vývojom inovácií v modernej energetike, blockchain technológii a decentralizovanej výrobe. Založil tiež investičný fond Bluelight.li AG, ktorý sa zameriava na obchodné investície s pozitívnym vplyvom na život na Zemi a rád sa stretáva a spolupracuje s podobne zmýšľajúcimi investormi a fondmi.

Mohlo by sa vám páčiť