PREČO MASÍVNY DUB?

WHY SOLID OAK?

Prečo masívny dub?

Jedným z najodolnejších materiálov bežne dostupných na výrobu nadčasového nábytku je dubové drevo. Medzi jeho hlavné prednosti patrí tvrdosť, pevnosť a húževnatosť. Zo všetkých miestnych drevín má najdlhšiu životnosť, odoláva poveternostným vplyvom, ako aj striedaniu vlhkých a suchých podmienok. Preto sa z dubu vyrábali sudy, mlynské kolesá a dokonca aj pilóty na mosty. Kvôli všetkým týmto vlastnostiam je dub už po stáročia obľúbenou voľbou výrobcov nábytku.

Estetickou výhodou dubového dreva je jeho farebná vyváženosť a bohatá, ale neprevládajúca kresba. Výrobcovia jeho vzhľad ešte zvýrazňujú tým, že používajú iba jadrové drevo, ktoré tvorí akúsi chrbtovú kosť kmeňa. Takýto nábytok sa preto vyznačuje minimalistickým, jednotným dizajnom. Napríklad hrča v našom dreve môže mať iba priemer, ktorý sa dá skryť pod malíčkom ruky.

Svedok doby

Nástup nábytku z masívu akoby do domácnosti pribudol nový člen. Dubový stôl starne s celou rodinou a zaznamenáva všetky etapy svojho života. Dôstojne ponesie detské hry, jedlá a spomienky na párty s rozliatym červeným vínom. Drevo však potrebuje povrchovú úpravu, aby zostalo nepoškodené čo najdlhšie.

Ako sa najlepšie starať o drevo

Môže sa zdať, že najjednoduchším spôsobom je zvoliť si lakované drevo, no tým sa úplne prírodný materiál pochová pod vrstvou umelých látok. Výhodou tejto úpravy je dlhodobá 'konzervácia' dreva, o ktoré sa netreba ďalej starať. Nevýhodou je strata prirodzenosti dreva a náročnosť opravy prípadných poškodení. Kompletne nalakovaný povrch nie je možné v domácich podmienkach lokálne opraviť a je nevyhnutné úplné prebrúsenie.

Druhou možnosťou je impregnácia masívneho dreva prírodnými olejmi a voskami. Výhodou povrchového olejovania je aj možnosť opravy drobných poškodení v domácom prostredí. Poškodené miesto stačí jemne prebrúsiť v smere vlákna, očistiť od prachu a preolejovať. Vosk stvrdne a nábytok je ako nový.

Ale prístup Javoriny ide ešte o krok ďalej, je to prírodná liečba na báze olejov a voskov.

Na najviac namáhané časti nábytku, ako sú stolové dosky,  sa vo výrobe aplikuje povrchová úprava,  ktorá je šetrná k životnému prostrediu a zároveň veľmi odolná voči  tekutinám a agresívnym potravinám ako červené víno, káva, čokoláda či cvikla. 

Mohlo by sa vám páčiť