Michaela McClelland: Baví ma príbeh Javoriny, ktorý z nášho nábytku cítia zákazníci

Michaela McClelland: I enjoy the Javorina story that customers feel from our furniture

Michaela je v tíme Javorina na pozícii obchodného riaditeľa pre Slovensko a zahraničie už 7 mesiacov. Pred nástupom do Javoriny pracovala takmer 10 rokov na obchodných pozíciách pre značky, ako je Swarovski, či Preciosa, na Blízkom východe, v Indii a Rakúsku. Bežala najvyšší polmaratón na svete v himalájskom Ladakhu a teraz sa pripravuje na triatlonové preteky Ironman 70.3.


Ako si trávila čas v detstve a ako sa to premieta do tvojej dnešnej práce? Čím si chcela byť, keď si mala 10 rokov?

V detstve som veľa času trávila s mojou babičkou a dedkom na chalupe. Mala som tam, ako všetky vnúčatá, vyhradené malé políčko, kde sme si mohli robiť, čo sme chceli, aby sme dedovi neničili jeho krásny anglický trávnik. Ja som pestovala zeleninu. Bavila ma vidieť, ako niečo rastie, a ešte viac ma tešilo, že sa zelenina dá zjesť. Dodnes si pamätám tú obrovskú mrkvu v mojej prvej sezóne.

Takže sa dá povedať, že už od detstva som rada rozvíjala a kultivovala. To mi zostalo dodnes v mojej pracovnej sfére, kde sa už skoro dve dekády venujem rozvoju v oblasti medzinárodného obchodu.

 

Čo považuješ za svoj doterajší najväčší úspech?

Ak by túto otázku dostalo o 10 rokov mladšie ja, rozprávala by som o úspešnom realizovaní zákaziek, dosiahnutom obrate a ziskovosti a pridala by som tam nejaký ten veľký projekt zo stredného východu.

Dnes však považujem za úspech byť v práci aj mimo nej obklopený správnymi ľuďmi, s ktorými zdieľame spoločné hodnoty, ciele a ktorí sú s nami nielen počas obdobia úspechov, ale aj počas obdobia výziev a pri zdolávaní prekážok. V Javorine máme veľmi silný tím a ja som nesmierne rada, že som jeho súčasťou.

 

Ako si sa dostala k Javorine? Čím ťa pracovná ponuka oslovila?

Javorinu som poznala ako jedinečnú slovenskú firmu, ktorá vyrába krásny nábytok z masívu. Pre mňa to bol a je lovebrand. Celý život som pracovala pre zahraničné firmy a keď som videla pracovnú ponuku, ktorú mala Javorina online, zrazu môj vnútorný kompas spozornel a povedal mi, že toto je ten správny smer. Neváhala som a poslala som motivačný list a životopis.

Keď mi majiteľ, Peter Rokusek, po našom interview zavolal, že mi pozíciu ponúkajú, mala som neopísateľný pocit radosti a vnútornej vďaky, že mám príležitosť prispieť mojimi skúsenosťami domácej firme a podporiť jej rozvoj nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.


Ako prebieha zahraničná objednávka nábytku Javorina?

Pred samotnou objednávkou prebieha jedna z najzaujímavejších fáz, a to získavanie zákazníka, ktorý sa stane našim stálym obchodným partnerom alebo verným koncovým zákazníkom. V zahraničí sa teraz zameriavame na získavanie nových B2B partnerov, predovšetkým lifestyle showroomov. Vyberáme ich na základe ich pozície na danom trhu, spolupráce s inými značkami, dosahu na architektov a dizajnérov, a v neposlednom rade aj na základe toho, či patria do prémiového segmentu.

 

Ako zvládaš time-management?

V ideálnom svete teórie time managementu sa snažím pracovať tak, aby som mala fokus na prioritné ciele. Budem úprimná, nie vždy to zvládam, ale snažím sa ísť podľa svojho kompasu a priebežne vyhodnocovať, čo je naozaj dôležité. Mám rada nečakané výzvy, ktoré niekedy týmto kompasom zamávajú, ale v práci som obklopená skvelými kolegami a cítim v nich veľkú podporu, čo mi nesmierne pomáha pri koncentrácii na naše obchodné ciele a priority.

Aby som to všetko ako sa hovorí "dala", je pre mňa alfa a omega dostatok spánku. Tu mám absolútne nekompromisné motto: "Pod 8 hodín nejde vlak."


Je nejaká zaujímavá historka alebo príbeh, ktorú si si zažila s Javorinou?

To, čo človeka naozaj poteší, je zažiť náš fenomén zákazníkov, ktorí sa opakovane a s láskou vracajú, aby si rozšírili svoju zbierku Javorina nábytku. Je to nepochybne generačná zásluha všetkých, ktorí Javorinu budovali a budujú už viac ako 76 rokov.

Mám rada výrobu, ktorá teraz prechádza obrovskou transformáciou, ktorá nás technologicky posunie na medzinárodnú úroveň. No vždy to bude založené aj na ľuďoch, ktorí sa drevu rozumejú a pod ich rukami dizajn doslova ožíva. Táto jedinečná kombinácia technológie vo forme úžasne spracovaného dreva s ľudským elementom píše neskutočný príbeh Javoriny, ktorý zákazníci z nášho nábytku aj cítia a vedia to oceniť.

 

Akým spôsobom oddychuješ?

Oddychujem aktívnym spôsobom, pretože ma to vnútorne napĺňa.

Po návrate na Slovensko som sa rozhodla diametrálne zmeniť spôsob, ako trávim voľný čas. Chcela som ho venovať predovšetkým svojmu tajnému želaniu, ktoré som si myslela, že nikdy nedokážem.

Momentálne už rok trénujem na svoj prvý 70.3 Ironman. Dáva mi to neuveriteľný fokus, disciplínu a posúvanie osobných možností, hlavne tých mentálnych. Nie som totiž žiadny športovec. Veľmi ma baví týmto spôsobom búrať predsudky o tom, či človek má predpoklady na daný šport alebo čokoľvek, čo má spoločnosť nejako zaskrutkované len pre "určitú" skupinu ľudí.

Zároveň tajne verím, že ženy v mojom blízkom okolí naberú vnútornú odvahu ísť si za svojím snom, nech je to čokoľvek, aj napriek osobným predsudkom, okoliu či životným prekážkam.

 

Aká je Tvoja obľúbená kniha, dokument alebo podcast?

Z kníh mám najradšej Shantaram od Gregoryho Davida Robertsa. Je to dobrodružná kniha o zlodejovi, ktorý utečie z austrálskeho väzenia do Indie, kde začne nový život v bombajskom slume. Je to kniha o nových začiatkoch, priateľstve, láske, ale hlavne o fenomenálnom opise môjho najobľúbenejšieho mesta v Indii - Bombaja, kde som v jednej fáze svojho života pracovala a žila.

Moja veľká životná vášeň je varenie a objavovanie nových receptov. Momentálne z nostalgie varím z knihy Beirut Cooks od Pascale Habis, ktorá obsahuje úžasné domáce libanonské recepty. Teraz taktiež často siaham po knihe The Noma Guide to Fermentation od Rene Redzepiho a Davida Zilbera, pretože fermentovanie je alchýmia a baví ma.

 

Ako sa vzdelávaš? Vieš dať odporúčania na nejaké zdroje?

Mám veľmi rada TED Talks. Je to skvelý zdroj informácií na rôzne témy, spektrum je naozaj široké. Z inspirativných osobností mám rada Arianu Huffington a našu pani prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Podcasty sú pre mňa ďalším obrovským zdrojom informácií. Keďže veľa času trávim v aute, počúvam rôzne žánre. Na prehľad o medzinárodnom dianí rada počúvam BBC Global News, The World in Brief a The Intelligence od Economist. Na dlhé počúvanie mám rada The Guardian Long Read. Na odreagovanie a relax som veľký fanúšik Welcome to Night Vale a Overhead od National Geographic.

 

Aké najkrajšie miesto na svete si doposiaľ navštívila?

Vždy, keď som niekde žila, tak som mala mantru, že v ňom objavím jeho osobitú krásu, niečo, čím je jedinečný, bez porovnania. Veľmi mi to pomohlo pri viac ako dvoch dekádach strávených v zahraničí, od Británie cez Blízky východ až po Indiu. 

Precestovala som a videla som veľa krásnych miest, no pre mňa je tým najkrajším výhľad z môjho bytu, kde teraz žijem a kde generáciami vždy žila moja rodina. Je to výhľad na brezu, ktorá rastie v našom parku pred domom. Je to strom, ktorý ma sprevádza celým mojím životom a je mi veľkou mentálnou kotvou.

Michaela, ďakujeme Ti sa rozhovor!

Mohlo by sa vám páčiť